διάδωσε αυτήν την σελίδα!

Λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι) για υποτροπή παχυσαρκίας

Οι προηγηθείσες επεμβάσεις, ιδίως στην άνω κοιλιά συνήθως αποθαρρύνουν τον χειρουργό από την εκτέλεση μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης για παχυσαρκία. Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η περίπτωση μιας ασθενούς με ΒΜΙ 57 Kg/m2, που είχε υποβληθεί σε λαπαροσκοπική τοποθέτηση δακτυλίου (από άλλο χειρουργό) χωρίς όμως να χάσει το επιθυμητό βάρος. Στη συνέχεια υπεβληθη (επίσης από άλλο χερουργό) σε ανοιχτή χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση και ταυτόχρονη αφαίρεση του γαστρικού δακτυλίου. Είναι προφανείς οι έντονες συμφύσεις στην άνω κοιλία από τις προηγηθείσες επεμβάσεις.

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι νόσος που αφορά περίπου στο 30% του γενικού πληθυσμού (34% στις Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ περίπου 23 στους τρεις είναι ή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Εάν είστε παχύσαρκος(η), αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό, δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει ισχυρό γενετικό υπόστρωμα, ή να σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτό θα το διερευνήσει ο γιατρός σας.

Γιατί είναι επικίνδυνη;

Το πλεονάζον σωματικό βάρος καταδικάζει ανθρώπους σε σωματικό πόνο, σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνική απομόνωση. Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος, ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα, άπνοια κατά τον ύπνο, μυοσκελετικά άλγη είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νεοπλασμάτων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του προστάτη.

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται τη βοήθεια του χειρουργού;

Οι όροι υπέρβαρος και παχύσαρκος περιγράφουν διαβαθμίσεις σωματικού βάρους μεγαλύτερου από το ιδανικό για ένα συγκεκριμένο ύψος. Αυτό που καθορίζει το «μέγεθος» της παχυσαρκίας είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένας αριθμός που συσχετίζει το σωματικό βάρος με το ύψος. Με βάση λοιπόν τον ΔΜΣ, ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τους είναι αυτοί που έχουν ΔΜΣ > 40 Kg/m2 ή > 35 Kg/m2 και κάποιο συνοδό νόσημα (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.λ.π.).

 

Αλγόρυθμος υπολογισμού ΔΜΣ [ΔΜΣ=Σωματικό βάρος (Kg)/ Ύψος(m)2]

Πως θα επιλέξω τον χειρουργό μου;

Ο παχύσαρκος ασθενής και η χειρουργική της παχυσαρκίας έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες. Ο χειρουργός λοιπόν θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος σε εξειδικευμένα κέντρα προκειμένου να πραγματοποιήσει με ασφάλεια την επέμβαση.

Εγγραφή στο Νοσογόνος Παχυσαρκία